Plutanje u svetu?

Kao mesto u kojem je napravljena i ispitivana sredinom 50tih prva soba za plutanje, navodimo Ameriku. Izumitelj prve prostorije za plutanje bio je američki neuropsihijatar, psiholog i pisac John C. Lilly.

Zahvaljujući raznim ispitivanjima i naučnim istraživanjima plutanje je postalo popularno početkom 80tih godina prošlog veka kada su se utvrdili pozitivni efekti.

Kapsule za plutanje se danas mogu naći u većini spa centara, bolnicama, fitnes centrima.

Broj studija: Rusija 100, Nemačka 200, England 300, Amerika 800

Metoda float therapy koju praktikuju i najpoznatiji sportisti u svetu, kao što su:

Novak Đoković, Jesse Lumsden, Stephen Curry, Aly Raisman, Joe Rogan..

Prostorije za terapiju plutanja se upotrebljavaju u sklopu fizioterapije u Australijskom institutu za sport (Australian Institute of Sport),  tri puta nedeljno za lečenje i rehabilitaciju od povreda u sportu. Značajni korisnici:

  • Carl Levis, atletičar na stazi i terenu, koristio se tehnikama vizualizacije tokom float terapije kako bi se pripremio za svoju zlatnu medalju u skoku u dalj na Olimpijadi u Seulu 1988. godine
  • Richard Feinman, fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, razgovarao je o svojim iskustvima u prostoriji za plutanje u gradu.
  • Dvostruki NBA MVP igrač Stephen Curri navodno koristi prostoriju za plutanje i postizanje senzorne deprivacije svake dve nedelje.
  • Carl Lavson (američki fudbal) iz Cincinnati Bengals-a koristi prostoriju za plutanje za oporavak mišića i vizuelni trening
  • Joe Rogan
  • John Lennon izbacio je iz upotrebe heroin 1979. godine uz pomoć 90-minutne terapije plutanjem.
  • Nekoliko NFL timova, uključujući Nev England Patriots, Los Angeles Rams i Nev Orleans Saints, navodno koriste terapiju plutanjem kao način za poboljšanje kvaliteta sna igrača kao i pomoć u boljem oporavku.
  • Tokom 2015 Superball-a, oba NFL tima (Nev England Patriots i Seattle Seahavks) su tokom sedmice događaja iznajmljivali lokalni Float Spa. Jedan tim plutao bi ujutro, a drugi bi plutao popodne.
  • Marvin Jones, krilni hvatač u Detroitu i ranije u Cincinnati Bengals-u, počeo je koristiti terapiju plutanjem kako bi se brže oporavio od povrede zgloba dok je bio u Cincinnatiju i nastavlja da praktikuje terapiju plutanjem nakon što je otkrio koliko je bilo korisno i u drugim oblastima.

 

Pozovite nas